Natuurmonumenten, boer Sassen en stichting BOVEM organiseerden de activiteit roggemaaien in Smeerling. Na een eerste regenbui werd alles klaar gezet en met een moderne combine een baan gemaaid zodat de trekkers met de binders bij de rogge konden komen zonder een gedeelte daarvan plat te rijden. Helaas begon het vlak daarna weer te regenen.
Rond half twee begon het daadwerkelijke maaien van de rogge. Dit gebeurde handmatig, met twee verschillende binders en met de combine uit 1960 van Wim Olthoff. Voordat er met de hand gemaaid kon worden moest de zicht eerst scherp gemaakt worden. Dit gebeurde op de ouderwetse manier met een hamer en bik (en een beetje spuug). Ons 87 jarig lid Enkie liet het publiek zien hoe dit vroeger in zijn werk ging.
Het graan werd met een handje halmen door de bindsters samengebonden tot een schoof, vervolgens werden meerdere schoven tegen elkaar geplaatst tot een hok. Zo kan de rogge drogen en daarna binnengehaald en bewaard tot de Landbouwbeurs van Vlagtwedde in 2017.
De rogge werd geoogst op een bijzonder stukje land. Hier werden tijdens de ruilverkaveling, ongeveer 50 jaar geleden, een 20 tal graven aangetroffen van zowel volwassenen als kinderen. Onderzoek wees uit dat de graven zo’n 3000 jaar oud waren. De overledenen waren in foetushouding begraven. Er werd toen besloten de graven niet te verstoren maar te bedekken met een dikke laag aarde.
Wat gaan we doen? Dan eerst maar een kop koffie.
En ja hoor weer een bui.
De rogge staat in hokken en nu maar wachten of het droog wil worden.
Het is gelukt. De rogge is droog. Nu kan het op de karren en in een boerenschuur geschoven worden. Daar moet het overwinteren tot de Landbouwbeurs van Vlagtwedde in 2016. Daar komt de dorsmachine die het gaat verwerken.
Jongens, namens BOVEM bedankt!!
Maak jouw eigen website met JouwWeb